Ouder- en jeugdsteunpunt
In elk samenwerkingsverband komt een ouder- en jeugdsteunpunt. Dat is een van de onderdelen van de verbeteraanpak passend onderwijs. Met dit steunpunt willen we ouders en jeugdigen van goede en onafhankelijke informatie voorzien over passend onderwijs, het aanbod in de regio en de rechten en plichten van ouders en de school. Tevens willen we ervoor zorgen dat ouders zich gehoord en gesteund voelen in hun zoektocht naar passend onderwijs. De eerste stappen naar dit steunpunt worden op dit moment gezet.
De drie pijlers van het ouder- en jeugdsteunpunt
Het ouder- en jeugdsteunpunt heeft drie pijlers. Dat zijn:
- Informeren: het steunpunt is een plek voor informatie die toegankelijk, leesbaar en begrijpelijk is voor ouders en jeugdigen.
Het steunpunt moet juiste en objectieve informatie geven over passend onderwijs in het algemeen, over hoe we in onze regio werken en over rechten en plichten. Allerlei partijen samen maken een landelijke informatiepakket met begrijpelijke informatie, met name voor ouders en jeugdigen. Dit vullen we aan met informatie over hoe we in deze regio werken. Goede informatie kan de drempel verlagen om om hulp te vragen. We betrekken ouders en jeugdigen hierbij.
- Steunen: de komende jaren wordt het steunpunt doorontwikkeld om ouders te steunen in hun zoektocht naar passend onderwijs.
Ouders en jeugdigen moeten zich veilig en vertrouwd voelen om vragen te stellen en zich te laten ondersteunen. Ze moeten kunnen sparren en hun afwegingen kunnen bespreken zonder dat dit invloed heeft op procedures. Daarvoor is een onafhankelijk steunpunt heel belangrijk. Tegelijkertijd is het van belang dat er voldoende kennis en informatie aanwezig is binnen het steunpunt.
- Signaleren: de ervaringen van het steunpunt zijn van waarde voor het (ontwikkelen en aanpassen van het) beleid van het samenwerkingsverband.
Het steunpunt signaleert eventuele knelpunten en brengt deze onder de aandacht bij het samenwerkingsverband. Dit geeft inzichten voor het ontwikkelen van beleid, maar ook voor het goed invullen van de taken en activiteiten van het steunpunt zelf.
Het steunpunt neemt geen taken over van het samenwerkingsverband of de scholen.
De stand van zaken
De samenwerkingsverbanden voor primair en voortgezet onderwijs 30 06 (SWV PO 30 06 en SWV VO 30 06) bundelen hun krachten bij het opzetten van het steunpunt. Op deze manier dragen we bij aan een doorgaande lijn in informatievoorziening over het onderwijs en de ontwikkeling van kinderen. We hebben een projectteam gevormd waarin ouders en medewerkers van de samenwerkingsverbanden met elkaar werken aan de oprichting van het steunpunt.
Vanaf de zomer van 2022 kunt u bij het steunpunt terecht voor begrijpelijke informatie en met vragen over passend onderwijs, over hoe we in onze regio werken en wie wat doet (pijler 1). De komende jaren wordt het steunpunt doorontwikkeld om ouders te steunen in hun zoektocht naar passend onderwijs en om eventuele knelpunten te signaleren (pijler 2 en 3).
Wilt u meedenken of -praten?
Voor de inrichting van dit steunpunt zijn de wensen en ervaringen van ouders en jeugdigen erg belangrijk. We zijn benieuwd naar welke ideeën jullie hebben bij een steunpunt.
- Wilt u meedenken over de ontwikkeling van het steunpunt?
Dan kunt u hier uw contactgegevens achterlaten. - Geeft u liever eenmalig input?
Doe dat dan via deze enquête. Invullen kan tot en met 14 maart 2022.
Nieuwsberichten over het steunpunt